среда, 14. мај 2014.

Aleksandar Veliki

Aleksandar je vladao nad persiskim carstvom kroz šest godina. Njemu je sada bila trideset i prva godina. Za tih šest godina on je veoma malo učinio. Zadržao je veći deo iz uređenja persiskih pokrajina. Putevi, pristaništa i državno uređenje bili su još uvek onakvi kakve ih je ostavio Kir , njegov predhodnik. U Egiptu je jednostavno zamenio stare pokrajinske namesnike novim. U Indiji je pobedio Pora, a potom ga ostavio na vlasti skoro kako ga je i našao.  Aleksandar je izradio plan za veći broj gradova a neki od njih su se i razvili u velike gradove. Osnovao je ukupno sedamnaest Aleksandrija.
Uništio je Tir i sa Tirom čitav splet morskih puteva, pošto je on do tad bi glavni zapadni izlaz na more za Mesopotamiju. Istoričari kažu da je on helenizovao Istok. Mada Vavilonija i Egipat bili su prepuni Grka i pre njega.
U jednom trenutku sav svet od Jadrana do Inda, nalazio se pod jednim vladarom.
On nije pravio nikakve velike puteve, nije uspostavljao nikakve pouzdane pomorske veze. Nije  pomišljao ni na kakvog naslednika. On je od sebe pravio ništa drugo nego ličnu legendu. Ideja da će svet postojati i posle Aleksandra izgledala je sasvim van njegovog dudžovnog opsega. Bio je još mlad to je tačno ali Filip je i pre svoje trideset i prve mislio na Aleksandrovo vaspitanje.

Нема коментара:

Постави коментар