среда, 14. мај 2014.

Aleksandrova osvajanja

Proleća 331. godine  pre Hrista, vratio se u Tir, te je marširao otuda unaokolo ka Asiriji. Blizu ruševina zaboravljene Ninive naišao je na veliku persisku vojsku . Persijanci su se uglavnom oslanjali na već zastarelo oružje, na ratne dvokolice. Tako je Darije imao jedan odred od dvesta na broju. Na svakim dvokolicima bile su uz točkove, uz rudu i sa strane pričvršćene oštre kose. Po četri konja je vuklo svaku od tih dvokolica. Spoljni konji služili su u glavnom kao odboj za unutrašnja dva što su kola vukla.
Izvežbani Makedonci kretali su se vešto kao da će da zaobiđu persiski front. Persijanci, prateći taj pokret prema boku, napravili su otvore u svojim redovima. Tada je odjednom krenula u juriš disciplinovana makedonska konjica grupišući se na tako otvoreno mesto i razbila glavninu persiske vojske. Pešadija je nagrnula za konjicom. Sredina i levo persisko  krilo su bili razbijeni. Persiska sila više nije ličila na vojsku. Postali su jedno mnoštvo begunaca preko vrele ravnice ka Arbeli. Pobednici su ih jurili i ubijali sve do mraka. Takva je bila bitka na Arbeli, održana je prvog oktobra 331. godine pre Hrista. Darije je pobegao na sever, a Aleksandar je marširao na Vavilon. Vavilon je još uvek bio bogat i važan. Isto kao i Egipćane , Vavilonce nije mnogo pogađala promena od persiske na makedonsku vladavinu.
Otišao je je u Persepolis gde je u vrhuncu jedne pijanke spalio veliku palatu kralja nad kraljevima . Posle je izjavljivao da je to grčka osveta za Kserksovo spaljivanje Atine.

Нема коментара:

Постави коментар